Karakterstructuren

Karakterstructuren laten zien hoe jij je naar buiten toe manifesteert als het moeilijk gaat of je stress ervaart?
Het gaat over de neiging (gewoonte) die jij hebt om je in zo’n situatie te laten zien qua gedrag.


Welke structuren zijn er?

  1. De afwezige
  2. De behoeftige
  3. De opofferende
  4. De afstandelijke
  5. De wantrouwige


De structuren kun je zien als je persoonlijke set overlevingsstrategieën.
Je zet ze in als het moeilijk wordt. 

Je kunt ze ook zien als vijf jassen die je aan je kapstok hebt hangen. Afhankelijk van de (spannende) situatie trek je één van de vijf jassen aan. 

 

 

 

 

 


Karakterstructuren hebben we allemaal. Ze zijn niet goed. Ze zijn niet slecht. Het is een middel of jezelf beter te leren kennen en je blinde vlekken te zien.
Het is handig om je bewust te zijn wanneer jij één van de jassen aantrekt en ook wanneer je het aantrekt als het helemaal niet nodig is. 

Wat kun je ermee?

Als je inzicht hebt in je persoonlijke karakterstructuren kun je het gebruiken om jezelf te ontwikkelen. Sommige conflicten, problemen en angsten lijken aan je vast te zitten en je lijkt er met een vast patroon op te reageren. Het is zoals het is. Het hoort bij jou. Je hoeft het niet te veranderen. Je kunt wél veranderen hoe je ermee omgaat. Hoe je erop reageert. Dat geeft een andere reactie, een ander gevoel en een ander resultaat. Zowel voor jou als voor de mensen om je heen. Je zult je reactie op moeilijke en stressvolle situaties gaan herkennen. Het geeft je de mogelijkheid om te kiezen hoe je gaat reageren. Het leert je effectiever te reageren.
Daarnaast helpt het je om het gedrag van anderen te begrijpen en er beter mee om te leren gaan.

Professionele begeleiding is belangrijk!

Inzichten kunnen diepe indruk maken. Het kan confronterende herinneringen oproepen aan het verleden en/of aan de opvoeding. Het is niet altijd eenvoudig om een specifieke karakterstructuur te onderscheiden. Eenzelfde soort gedrag kan zich laten zien bij verschillende structuren maar een andere oorsprong hebben. Die oorsprong is belangrijk. Die laat zien waarom iemand het betreffende gedrag vertoont.